Vad kostar en begravning?

kostnad begravning

När någon avlidit känns det för det allra mesta viktigt att begravningen blir som man önskar. Att få välja kista och gravsten så det känns som något som passar ihop med den som gått bort kan vara en läkande del av sorgearbetet. Det inte alla vet är att det också kan handla om relativt stora kostnader.

Vad är en normal prisnivå?

Vilket pris det slutar på för en begravning beror på en rad olika val, eftersom det är många saker det ska betalas för. Men vad kostar en begravning egentligen i normalfallet? Svaret är att det beror på. Ett normalt pris kan landa någonstans mellan 18 000 och 26 000, men då handlar det om en begravning där det gjorts val med tanke på att det inte ska bli för dyrt. Många begravningar i Sverige landar på mellan 25 000 och 30 000 kronor.

Det är inte alltid så lätt att få en bild av vilka kostnader det kommer bli, men för att få en uppfattning om vad det handlar om för priser i just ditt fall finns det två alternativ. Dels kan du surfa in på de hemsidor som finns för de lokala begravningsbyråerna i ditt område. Där ska det finnas en prislista så du kan få en bild av vilka kostnader det rör sig om. Dels kan du använda dig av begravo.se, som erbjuder en tjänst för jämförelse av olika priser. Genom dem kan du få offerter från de största begravningsbyråerna som finns i Sverige.

Vad är det högsta och lägsta priset för en begravning?

Om du gör val utifrån att det ska bli så billigt som möjligt kan det gå att få ihop en begravning för runt 7000 kronor. Då är bara det som är allra mest nödvändigt medräknat, en enkel kista och transport till ett krematorium. I det priset ingår inga kostnader som rör en ceremoni, nödvändiga handlingar eller någon avgift till begravningsbyrån. Du måste alltså sköta allt på egen hand.

För varje sak som läggs till kommer priset att öka. Det finns inte någon övre gräns för hur dyr en begravning kan bli, utan den kan bli hur dyr som helst. Det som brukar kosta är till exempel kista, gravsten och bouppteckning. En gravsten brukar kosta från 5000 kronor och en bouppteckning från 4500 kronor. För ceremonin tillkommer kostnader för transport av kistan dit och därifrån, kostnad för bärare, den förtäring som det ska bjudas på och eventuella avgifter för lokalerna. Till exempel kan det kosta att hyra en lokal där det går att träffas för att fika eller äta tillsammans efteråt. Dödsannonsen kostar, och vill du ha hjälp av en begravningsbyrå tillkommer kostnader för deras arbete.

Det som brukar kunna göra att priset blir högre är om det krävs långa transporter, om begravningen ska ske i en annan församling eller lokal än den avlidnes hemförsamling och om det är många gäster som ska bjudas på en dyr typ av mat. Ska en orkester eller solister medverka i ceremonin ökar det kostnaden, liksom om man vill ha en stor dödsannons eller annonsera i flera tidningar. Begravningsplatsen spelar också roll, där en minneslund är det billigaste alternativet.

Är den avlidne inte folkbokförd i Sverige tillkommer extra avgifter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *