Snart får vi olika färger på registreringsskyltarna?

När tex. brandkår eller annan räddningspersonal anländer på en olycksplats är det svårt att avgöra vilket typ av fordon de har att göra med. Elbilar och Gasbilar kan tex. explodera hej vilt och den räddningspersonal som finns ute på vägarna kan hamna i livsfara om de inte vet hur de ska kunna rädda personen (eller personerna) i fråga.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit emot ett förslag om att våra registreringsskyltar ska få olika färger beroende på vilken fordonstyp de tillhör, vilket spontant låter som en genomtänkt synpunkt.

Tommy Carnebo, samordnare vid Södertörns brandförsvar, som även ligger bakom förslaget, har följande att säga till SVT Nyheter:

”– Jag är orolig både för min egen säkerhet och mina medarbetares. Vi går mot något som vi inte vet vad det är. Gasen är extremt giftig och kan ta sig igenom kläderna för att sedan tas upp av huden. Då hjälper inte det andningsskydd som vi vanligtvis har på oss. Det kan ge förödande konsekvenser med dödlig utgång”

MSB har i sin tur snacket med transportstyrelsen, som ska utreda det hela:

”– Vi har pratat med Transportstyrelsen om den här frågan. Vi tittar nu på om det finns möjlighet att byta färg på registreringsskyltarna för att snabbt kunna fastställa vad det finns för risker med en räddningsinsats, säger Erik Egardt på MSB.

Reaktionerna är många, och signaturen ”LeifV” har en potentiell lösning i bakfickan:

”Jag skulle nog snarare föreslå att skylten är som den är, men kompletterad med något som liknar EU-loggan/blå fältet, men då på högersidan. Dels kan den vara i någon signalerande färg, men bestående av en stansad platta i metall. Tanken är att räddningspersonal skall se vad det handlar om även om regplåten brunnit eller skadats.”

Oavsett vilken registreringsskylt du använder dig av kan du hitta billiga reservdelar på Skruvat.se. Och billigare blir det med en rabattkod från oss.

Registreringsskylt
I USA är det vilda western som gäller reg-skyltsmässigt..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *