Det är mycket att tänka på när man flyttar och oavsett om du bor i en villa, ett radhus eller en lägenhet så kommer du att tvingas till att tänka över ditt elavtal.
När man flyttar behöver man teckna ett avtal med en elnätsägare för att använda elnätet och ett avtal med ett elhandelsbolag för att köpa el som man använder. Elnätsägaren är den som äger nätet och har monopol på elnätet inom ett visst område och går inte att byta. Däremot finns det många företag som du kan köpa el utav.
Vad ska jag tänka på kring elavtalet när jag flyttar?
Vi vet att elavtal inte alltid är det lättaste att hålla koll på så därför har vi sammanställt några av de viktigaste punkterna för ett elavtal som vi tycker att man ska tänka på vid flytt.
- Se till att antingen säga upp dina gamla elavtal eller gör en flyttanmälan så fort som möjligt eftersom du är betalningsskyldig för anläggningen till dess att flytten registreras hos elnätsägaren.
- När du flyttar kan du be elhandelsbolaget att sköta din flyttanmälan till elnätsägaren för att spara tid.
- Teckna ett elavtal hos ett elhandelsbolag så fort som möjligt vid flytt så att du slipper betala dyra elpriser för elen du använder. Om du inte tecknar ett elhandelsavtal vid flytt så kommer du att automatiskt få anvisat elavtal och det brukar bli dyrt.
- Se till att din elmätare blir slutavläst i den gamla bostaden så att du endast betalar för din egen förbrukning.
- Du behöver ditt anläggnings-id vid tecknandet av ett nytt elavtal. Det får du från elnätsägaren i ditt område.
- Det är viktigt att du ser över ditt elavtal om du ska flytta med ditt elavtal till din nya adress. Det elavtal som du har på din gamla adress kanske inte är bäst lämpad för din nya adress.
Se till att få full kontroll över ditt elavtal genom att jämföra vilka typer av elavtal du kan välja bland. Många elhandelsbolag erbjuder bland annat ett rörligt avtal vilket kan vara bra om du tror att elhandeln kommer vara billig i en period framöver. Skulle du vilja ha en högre trygghet så kan du välja ett fastpris för att få samma pris året om, oavsett hur det rörliga priset förändras genom att binda upp dig. Bindningstiderna varierar mellan bolagen men oftast kan man binda sig från tre månader upp till 36 månader.
Sen finns det även elhandelsbolag som erbjuder skräddarsydda avtal för sina kunder för att erbjuda ett bättre värde för de som vill ha något mittemellan-avtal. Se exempelvis Göta Energis elavtal som erbjuder ett fast-elavtal, ett rörligt elavtal och även ett nyare som kallas vintertrygg där man betalar ett lågt fastpris över vintern för att sedan gå över till ett rörligt elpris över sommaren.
Hur kan jag påverka min elkostnad?
Här är några av de saker som vi tycker man ska tänka på för att spara energi:
- Byt dina gamla glödlampor till LED-lampor – De drar ungefär en femtedel så mycket el och håller ca 30-40 gånger längre än vanliga glödlampor.
- Sänk värmen och släck ljuset i rum som man inte använder så ofta. Enligt energibolagen så kan man minska sin energianvändning med fem procent genom att sänka värmen med en grad.
- Din gamla frysbox och ditt gamla element kan vara riktiga elbovar. Lokalisera dina gamla prylar som förbrukar mycket energi och byt ut dessa till energismarta apparater.
- Välj energimärkt. Svanen, Energy Star och TCO-märket är exempel på energimärkningar för hemelektronik.
- Köksfläkten kan dra ut stora mängder varmluft ur huset så använd den inte längre än nödvändigt.
- Att diska och tvätta kläder halvtomt drar nästan lika mycket energi som ett fullt.
Med små medel och medvetna val gör du inte bara en tjänst för miljön, du gör även en tjänst för din plånbok. I längden pratar vi om tusentals sparade kronor som du kan lägga på annat gott istället för onödiga kostnader som går att undvika. Lycka till med sparandet!
Lämna ett svar