Guide när du ska köpa ny speldator?

Att köpa en speldator kan vara överväldigande med alla konfigurationsalternativ. Den här guiden hjälper dig att ta dig igenom förvirringen och köpa en fantastisk stationär dator som matchar dina spel önskemål. De flesta spelare börjar med att kolla och tänka på själva hårdvaran på en datorn. Vi täcker det snart, men innan vi kommer dit, låt oss prata om utsidan alltså det som kallas för tornet.

En storlek passar inte alla

Speldatorer finns nu i många former och storlekar. Det finns små system som Falcon Northwest Tiki, medelstora torn som Acer Predator G1 och monoliter som Origin Millenium. Små system är diskreta och passar där större system helt enkelt inte får plats. De är idealiska för spelare som saknar ett stort skrivbord eller vill använda datorn som del i en hemmabio. Att välja ett litet torn kan dock begränsa framtida uppgraderingsalternativ men vissa större datorer ger ifrån sig mycket ljud

Betala mindre för din speldator med rabattkoder
speldator

Medelstora torn är en bra kompromiss och är idealiska för de flesta. De är tillräckligt små för att passa under eller på ett vanligt skrivbord, men ändå tillräckligt stora för att erbjuda uppgraderingsmöjligheter och godtagbar nedkylning. Slutligen kommer vi till monoliterna kända som fulla torn. Dessa är ofta så stora att de inte kommer att passa på ett skrivbord utan att hänga från bordets bak eller framsida och några få torn är så långa att de inte ens passar under ett skrivbord. Ett fullt torn system kan ha ett pris som är något över ett mittorn. Full torn är dock lätta att uppgradera och kan hantera hårdvara som inte passar i mindre datorer. Vissa anpassade tillverkare, som Origin och CyberPower, erbjuder ett urval av fall under anpassning.

Börja med processorn som är datorns hjärta

När du köper en speldator, vare sig det är en anpassad modell från en butik eller en förberedd modell från Dell eller HP så kommer processorn att vara den första specifikationen du ser och det med goda skäl. Processorn styr hur ett system kommer fungera i de flesta programvaror. Ditt förstahandsval kommer att vara mellan två-, fyra eller sex kärniga processorer. En tvåkärnig processor är ofta bra, men vissa moderna spel använder sig av ytterligare kärnor och kan vara hämmade av en dual-core CPU.

En bra GPU gör din speldator bättre

När du handlar kan du ibland ställas inför ett val mellan två kort som liknar varandra men som erbjuder olika storlekar på minne. Mer minne har inte en signifikant inverkan på övergripande prestanda i sig, men mer minne tillåter ett grafikkort att hantera mer data innan det börjar bli slött. Vi rekommenderar minst 1 GB minne om du har en bildskärm under 1080p upplösning och minst 2 GB minne om din bildskärm är 1080p. Om din bildskärms upplösning överstiger 1080p ska du köpa ett kort med minst 3 GB minne och 4 GB är ännu bättre. De flesta korten innehåller åtminstone 4 GB inbyggt minne, så du borde vara gyllene i den aspekten. Nvidia och AMD förblir i strid om konkurrensen och ligger väldigt lika i pris. Den förra har en liten fördel på det hela taget, men det är nära. Om du inte har ett val kan valet mellan varumärkena bli det kort som är till salu den dag du väljer att köpa ett nytt kort.

Slösa inte pengar på onödigt RAM

RAM är relativt billigt, så att lägga till mer gör att ett system verkar kraftfullt för oupptäckta konsumenter till en minimal kostnad. Fall inte för detta. Majoriteten av spelen som säljs idag kommer att fungera bra på en dator med endast 8 GB RAM. För en seriös spelrigg är dock 16GB rekommendationen mer än så är enbart onödigt.

Här är det nuvarande minneskraven för fem populära spel, för att ge dig en uppfattning om vad du verkligen behöver på en dator.

Prey – 8GB minimum / 16GB rekommenderas
Far Cry 5 – 8GB minimum / 16GB rekommenderas för 4K 60FPS
Destiny 2 – 6GB minimum / 8GB rekommenderas
PUBG – 8GB minimum / 16GB rekommenderas
Overwatch- 4 GB minimum / 6 GB rekommenderas

SSD minnen är snabba och mycket mer prisvärda än de var tidigare

De flesta datorer som säljs idag levereras med minst en 500 GB mekanisk hårddisk och i de flesta fall en 750GB eller 1TB modell. Mer utrymme är bättre men oanvända utrymmen behövs inte, så vår rekommendation är enkel: Köp så mycket utrymme som du behöver. Slutligen, om du behöver mycket utrymme för dina spel så skulle din bästa satsning vara att installera flera enheter om din plånbok så tillåter. Till exempel kan du välja en stavformad SSD som är värd för ditt operativsystem och mest krävande spel. En sekundär SSD eller hårddisk kan fungera som din ”data” lagring för ytterligare spel och andra filer du vill behålla.

Köp inte en massa onödiga tillägg

När du har valt processorn, video kortet, RAM och hårddisken börjar du bläddra igenom ett brett utbud av tillägg, inklusive ljudkort, Ethernet adaptrar, extra USB portar och mycket mer. Dessa extra saker är inte nödvändiga. Dagens moderkort levereras med ett inbyggt ljudkort, Ethernet adapter och kopplingar av anslutningar. Vissa till och med kommer med standard WiFi och Bluetooth.

Slutsats

När du söker runt på datorer och väljer anpassad hårdvara så bör du alltid ställa dig en fråga: Kommer det här göra att spelen ser bättre ut och fungera bättre? En speldator är en balansakt. Ingen komponent bör dominera utan alla delar bör vara lika bra kvalite och onödig hårdvara bör väljas bort för att hålla priset nere. Till exempel är ett system med 32 GB RAM och en processor med dubbla kärnor inte meningsfullt. Pengarna som spenderas på minne kan användas mycket bättre på en snabb quad core istället.

Kupongerna önskar dig lycka till när du handlar med rabatterbjudanden på nätet.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *