5 saker du kanske inte visste om streckkoder

streckkoder

Det finns nästan inget vardagligare än streckkoder. Vardagssaken rymmer såväl historia som skapande – visste du det här om etiketten?

1. Streckkoder patenterades på 1950-talet

De användes dock inte förrän ett par decennier senare. Till en början såg etiketten ut som en piltavla, men utseendet ändrades till den numera klassiska formen. 1974 skannade en butik den första streckkodsetiketten som satt på ett tuggummipaket.

2. Det finns officiella streckkodsystem

Ett av de officiella systemen för streckkoder heter GS1 och spänner över hela världen. Sverige har en egen förgrening av det. Företag och myndigheter använder streckkodsystemet för att skapa bland annat unika id-handlingar och produktmärkningar. Om du vill få förutsättningar för ett smidigt system kan du vända dig till leverantörer som Streckkod System AB. De har helhetslösningar för företag med allt från etiketter till streckkodsläsare.

3. Streckkodsetiketten kan ha olika utföranden

När du tänker på streckkodsetiketter får du kanske upp en inre bild av den linjära, endimensionella koden som de flesta produkter är märkta med. Sådana etiketter du ser i affären, helt enkelt! Men numera finns även tvådimensionella streckkoder såsom QR-koder. QR-koderna lämpar sig särskilt väl för interaktiva, digitala format.

4. QR-koder kan användas inom lärande

Häftigt nog blir det allt vanligare att förskolor och skolor använder QR-koder inom undervisningen. På så sätt engageras barnen i interaktiva och lärorika lekar i både cyber- och köttrymden. Fördelen med QR-koderna är att du kan bädda in länkar i dem. Genom att skanna in koden med den digitala avläsaren, till exempel med hjälp av en mobilapp, kan du göra så att barnen kan läsa en text om ett djur, skanna in koden och skickas vidare till ett filmklipp om djuret i fråga.

5. Streckkoder är föremål för konst och skapande

Streckkodsskonst är popkonst, precis som Andy Warhols avbildningar av konservburkar. Det finns många fina exempel på hur makers broderat interaktiva QR-koder eller gjort konceptuella böcker av streckkoder från favoritbandets CD-skivor. Sök på ”barcode art” så får du upp massor av inspiration i sökmotorn!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *