Att tänka på när du hyr bostad

hus och bostäder - att tänka på vid uthyrning

I samarbete med Samtrygg

Ska du vistas på ett ställe under en längre period men inte vill köpa ett boende? Att hyra ett boende är ett bra sätt för dig som inte tänkt att bosätta dig på ett ställe men ändå behöver ett hem. När du hyr i andrahand behöver du inte ha stått i någon kö eller vara inskrivet i något system vilket är en fördel för många. Innan du hyr en bostad finns det saker som är bra att tänka på och klargöra. 

Typ av boende 

Fundera på vilket typ av boende du är ute efter, vart du vill bo rent geografiskt och hur stort ditt boende behöver vara. Genom att välja detta innan skalar du ner sökalternativen och kan lättare hitta ett boende som passar just dig och dina behov. 

Bestäm budget 

Kolla över din ekonomi och se vad för budget som passar dig. Hur mycket kan och vill du betala i hyresavgift? Enligt lag får inte en hyresvärd ta ut mer i hyra än vad som är skäligt. Kolla upp vad som är en skälig hyresavgift för den typ av boende som du är intresserad av. 

Skriftliga avtal 

Avtal gäller även när de är muntliga men för att vara på den säkra sidan är det alltid bättre att ha ett skriftligt avtal över vad du och hyresvärden kommer överens om. Detta hjälper avsevärt om det skulle uppstå en tvist.  

Hitta ditt boende 

När du letar efter ditt nya boende är det viktigt att du letar på rätt ställe. Det finns hemsidor där du som hyrestagare där alla annonser av boenden som läggs upp är kontrollerade när det kommer till hyresavgift och att den är skälig. Vill du känna dig trygg när du hyr ett boende är Samtrygg är en sådan hemsida. Hos dem får du hjälp med att skapa avtal och du kan på ett tryggt och enkelt sätt få hjälp med hela processen och under hela hyresperioden. 

Glöm inte att du som hyresgäst inte omfattas av hyresvärdens hemförsäkring utan du måste själv teckna en hemförsäkring för att du ska få hjälp vid till exempel skador som uppstår i boendet.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.