Winefinder säger upp sitt avtal med Mathem

Som många redan vet har Systembolaget monopol på att sälja vin, öl och starksprit till oss svenskar. Winefinder har under några år gått runt detta monopol vilket har fått Systembolaget att bli vansinniga, och ett antal stämningar har vår kära spritbutik hunnit med genom åren.

Winefinder har sitt huvudkontor i Sverige, men lagret är mycket strategiskt placerat i Danmark. Eftersom att lagerhanteringen skett i ett annat EU-land har det varit fritt fram att sälja vin till svenska hushåll sedan 2007, vid samma tidpunkt som det tack vare EU blivit tillåtet för alla privatpersoner att importera alkoholhaltiga drycker från andra EU-länder. Malin Sandquist, jurist och avdelningsdirektör i Systembolagets företagsledning, har följande att säga till Sydsvenskan:

”Vi är övertygande om att det är försäljning i Sverige som Winefinder ägnar sig åt. Dessutom är det helt tydligt att de använder sig av olagliga marknadsföringsmetoder med extrapriser och värvningspremier”

Winefinder har sedan dess justerat sin marknadsföring men de hävdar fortfarande att deras tjänst är fullt laglig.

Stor rädsla för att bli stämda

Trots att Winefinder ändrat sin strategi när det kommer till att marknadsföra sig vill de inte ta risken att bli stämda i  patent- och marknadsdomstolen. Winefinders VD, Alex Tengvall, har följande att säga om saken:

”Jag ser inget nytt i det här. Det har varit ett pågående ärende sedan 2007. Sen finns det en marknadsföringslag och huruvida vi har överträtt den eller inte. Jag anser inte att vår verksamhet är olaglig och det anser inte våra advokater heller.”

Winefinder hade ett liknande samarbete med City Gross år 2013 där diverse viner levererades tillsammans med färdigpackade matkassar. Systembolaget polisanmälde dock samarbetet illa kvickt och samma år bestämde Winefinder för att avbryta även det samarbetet, trots att åklagaren la ner ärendet och då inget brott kunde styrkas.

Tips: Passa på att fynda billiga produkter med Mathem via oss på Kupongerna.se.

MVH / Kupongerna-teamet

Winefinder får nöja sig med att sälja på hemmaplan framöver..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *