Tandblekning för hemmabruk: De 7 vanligaste sätten att bleka tänderna

I samarbete med www.tandblekning.co

Ibland räcker det inte med att borsta tänderna och använda tandtråd regelbundet för att få bort missfärgningar på tänderna. Det är många som efterfrågar tandblekningar och allt vanligare är det vid större livshändelser, som till exempel vid examen, namngivning, bröllop etc. medans andra gör det mer regelbundet för att kunna imponera på andra människor genom ett fint leende.

Nedan tar vi upp de 7 vanligaste sätten att bleka tänderna på.

Tandblekningspenna

Pennorna fungerar på det sättet att man penslar på ett tunt lager med gel på morgon och kväll, efter att man borstat tänderna. Sedan låter man munnen vara öppen i ca 30 sekunder så att gelen kan sjunka in och stelna lite innan man åter stänger munnen. Därefter varken äter eller dricker man något på 30 minuter för att sedan skölja munnen med vatten.

Denna behandlingen upprepar man i minst 14 dagar för att nå önskad resultat.

Strips för blekning

Denna typ av blekning är väldigt smidig om man vill göra en effektiv tandblekning oavsett om man är ute och kör bil eller sitter på kontoret och svarar på mail. Dessa strips är utvecklade för att komma åt så mycket av tandytan som möjligt och tränga ner på djupet för att få bästa effekt.

Man placerar strips på övre och undre tänderna, en gång morgon och kväll efter tandborstning och sedan plocka ut dem efter 30 minuter.

Whitening-tandkräm

Genom aktiva ingredienser så löser tandkrämen upp missfärgningar på tänderna. Med den här metoden kan man få bra resultat men man får se upp så att det inte är för grova slipkorn i krämen som sliter på emaljen. Man bör också välja tandkräm med fluor för att förstärka emaljen.

Med whitening-tandkräm kan man få bort en del av de missfärgningar och fläckar som sitter på tandens yta redan efter två veckor.

Tandskena med peroxidgel från tandläkaren

En effektiv metod för blekning är att använda tandskena och blekmedel med peroxider. Dessa blekmedel får dock endast ges ut av tandvårdsmottagningar eftersom peroxider är giftiga och frätande i koncentrerade mängder.

Tandläkaren tar först ett avtryck av tänderna för att sedan skapa en plastskena som helt passar dina tänder. Du fyller plastskenan med blekgel och använder den en till två timmar om dagen i upp till 8-12 dagar beroende på hur svår missfärgningen är.

Hemmablekning med skena

Tandblekning för hemmabruk använder sig oftast av patenterad teknik som innefattar gel med aktivt ämne som bryter ner missfärgningarna istället för att slipa ner den. Gelen är helt peroxid-fria och innehåller ofta ämnen som är skonsamma för tand och tandköttet. Den här typen av blekning för hemmabruk kan använda sig av olika tekniker som till exempel där man använder en LED-lampa för att förstärka effekten av blekningen.

Tandblekning med plasmaljus

I denna metod används plasmaljus för att aktivera blekningsgelen. Metoden går till på så sätt att man använder sig av preparat som är milda och skonsamma men i kombination med start plasmaljus så fräter den bort de missfärgningar som finns på tänderna. Normalt sett kan den här typen av behandlingar bli kostsamma i längden då man oftast inte får full effekt efter första behandlingen.

Vilken metod ska jag använda?

Det är svårt att säga om den ena metoden är bättre än den andra. Behandlingar på klinik går möjligtvis fortare, men resultatet blir inte nödvändigtvis bättre än den behandling som man gör hemma.

Då ska du inte bleka tänderna

• Om dina tandhalsar är blottade så är risken större för att få mer ihållande ilningar efteråt.
• Om du har hål i någon tand.
• Om du är gravid eller ammar. Det är oklart om barnet påverkas men det är alltid bäst att vara på den säkra sidan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *