Använd din rabattkod – Här får du 10 tips inför ditt köp av bärbara datorer

Det finns en mängd olika storlekar, funktioner och priser, vilket gör att valet av en bärbar dator kan bli en utmaning. Därför måste du hitta rätt utifrån ditt behov.

Ska du välja Mac, Windows eller Chrome OS operativsystem?

Det här är inte en lätt fråga att besvara, speciellt om du inte är bekant med både Mac och PC. De flesta bärbara datorer har ett av tre operativsystem: Windows, Chrome OS eller MacOS (endast för MacBooks). Att välja rätt är en personlig preferens, men här är en snabb sammanfattning av vad som erbjuds.

Windows 10

Det flexibla operativsystemet, Windows visas på många fler märken och modeller än Chrome OS eller Mac OS X och erbjuder ett brett utbud av funktioner från pekskärmar till fingeravtrycksläsare till dubbla grafikflisar. Windows 10, den senaste versionen av Microsofts flaggskeppsoperativsystem, ger ett antal förbättringar över Windows 7 och 8, inklusive möjligheten att växla mellan olika lägen och man kan använda den kraftfulla Cortana digital assistenten.

Apple macOS High Sierra

Alla MacBooks kommer med Apples senaste stationära operativsystem, MacOS High Sierra. Sammantaget erbjuder operativsystemet liknande funktionalitet som Windows 10, Istället för Cortana digital assistent får Mac användare Siri. De kan också göra transaktioner med Apple Pay, ta samtal eller sms från sina telefoner och låsa upp sina bärbara datorer med en Apple Watch.

Chrome OS

Googles operativsystem är enkelt och säkert men mer begränsat än Windows eller MacOS. Användargränssnittet ser mycket ut som Windows med en applikations meny, ett skrivbord men den viktigaste appen du använder är Chrome webbläsaren. Nackdelen är att många av de webbappar du använder inte fungerar särskilt bra offline. Om du behöver en enhet för att surfa på webben och kolla e-post, navigera i sociala nätverk och chatta på nätet, så är Chromebooks mycket lättanvända och tenderar att erbjuda bra batterilivslängd till låga priser.

Köp en dator med rabattkod ifrån CDON

Du kan hitta alla dessa datorer hos e-handels jätten CDON. Gå till deras egen sida här hos Kupongerna för att se deras erbjudanden eller Sök i sökrutan efter ”rabattkod cdon 10” för aktuella rabattkoder.

Välj rätt storlek

11 – 12 tum – De tunnaste och lättaste systemen har skärmar på 11 till 12 tum skärmar och väger normalt runt 1 kilogram.

13 – 14 tum – Ger bästa balans mellan vikt och användbarhet, särskilt om du får en bärbar dator som väger mindre än 2 kilogram.

15 tum – Den mest populära storleken, 15-tums bärbara datorer väger vanligen omkring 2 kilogram.. Tänk på denna storlek om du vill ha en större skärm inte planerar att bära runt den så mycket.

17 – 18 tum – Om din bärbara dator stannar kvar på ditt skrivbord hela dagen kan detta vara ett alternativ ifall du vill ägna dig åt mer avancerade spel eller program.

Välj din specifikation

Komponenter som processor, hårddisk, RAM och grafikkort kan förvirra alla så här är en kort beskrivning.

CPU – Datorns ”hjärna” har inflytande på prestandan 

Hjärnan på din dator, processorn har ett stort inflytande på prestanda, men beroende på vad du vill göra kan även den billigaste modellen vara tillräckligt bra.

Intel Core i5

Om du letar efter en vanlig bärbar dator med den bästa kombinationen av pris och prestanda, ta en med en Intel Core i5 CPU. Modeller som slutar i U (ex: Core i5-7200U) är de vanligaste. De med en Y i namnet har låg effekt och har sämre prestanda medan modeller med en HQ klarar mer krävande spel och program. Intels nya 8: e generation ”Kaby Lake Refresh” processorer har modellnummer som börjar med 8 (ex: Core i5-8250U) och dubblar antalet kärnor från två till fyra, vilket dramatiskt förbättrar prestandan.

Intel Core i7

Ett steg upp från Core i5, vilka modeller med siffror som slutar i HQ eller K har fyra kärnor, vilket möjliggör ännu snabbare spel och produktivitet. Det finns också Core i7 Y-serier som har lägre effekt och prestanda.

AMD Ryzen Mobile

En ny uppsättning kort som är utformade för att konkurrera med Intel Core i5 och Core i7.

AMD A, FX eller E-serien

Finns på billiga bärbara datorer, AMDs processorer, företaget kallar dem APU enheter i stället för CPU enheter som ger en anständig prestanda för pengarna som är tillräckligt bra för surfning och media visning.

Intel Pentium / Celeron

Dessa två system är vanliga i de billigaste bärbara datorerna och erbjuder den långsammaste prestandan men räcker för din internet surfning och dokumentering.

RAM minne – Se till att ha minst 4 GB

Bärbara datorer levereras med endast 2 GB RAM, men helst bör du ha minst 4 GB på jämnt För de flesta användare är 16 GB eller mer rent onödigt.

Hårddisken – viktigare än du tror

Ännu viktigare än din CPU: s hastighet är prestandan för din lagringsenhet. Om du har råd med det och inte behöver massor av internt lagringsutrymme, ta en bärbar dator med en SSD-enhet i stället för en hårddisk, eftersom du får minst tre gånger hastigheten och en mycket snabbare bärbar dator.

Ju fler pixlar på skärmen ju bättre bild

Ju fler pixlar du har, desto mer innehåll syns på skärmen och blir skarpare. Har du råd med det rekommenderas att du betalar extra för en som körs vid 1920 x 1080, även känd som full HD eller 1080p för bästa bild.

Viktigt med bra grafikkort

Om du inte spelar PC spel, skapar 3D objekt eller gör högupplösta videoredigeringar, kommer ett integrerat grafikkort att räcka. Om du har något av ovanstående behov är dock en grafikprocessor från AMD eller Nvidia avgörande.

Nöjet varar bara lika länge som batteriet

Om du köper en stor,bärbar dator som du bara använder i hemmet nära ett uttag, behöver du inte oroa dig för batterilivslängden.Om du planerar att använda den på resande fot, vill du ha minst 7 timmars uthållighet, men 8 + timmar är idealt. För att avgöra hur lång batterilivslängden är, så gå inte enbart på tillverkarnas ord. Istället läs recensioner från objektiva källor.

Kupongerna önskar dig lycka till när du handlar med rabatterbjudanden på nätet.

/Teamet på Kupongerna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *