7 saker att tänka på när du köper elektronik och annat på nätet

Att surfa runt på nätet har blivit ett av livets enkla nöjen men det är inte speciellt njutbart om det som tillslut levereras till din dörr visar siga vara fel storlek, färgen du trodde skulle matcha dig visar sig vara en helt annan nyans än vad som syntes på bilden och materialet känns helt annorlunda än vad du trodde.

För att undvika dessa besvikelser kommer här 7 saker du kan tänka på innan du tar fram kreditkortet och betalar.

Kontrollera alltid så att storleken och färgen stämmer med det du är ute efter

Eftersom du inte kan prova kläder eller elektronik artiklar du inte fått hem ännu och för att spara tid kan det vara en bra ide om du tar reda på dina mått och skriva upp dessa så du enkelt har informationen till hands. En klädesbutik som har förstått hur viktigt detta är för konsumenten är en av de största modebutikerna i Sverige. Hennes & Mauritz  har ett och annat erbjudande ute. En annan nätbutik som förstått att konsumenterna vill ha många och bra bilder på artiklarna är cdon. Googlar du på rabattkod cdon så finner du att de ibland erbjuder fri frakt för deras kunder.

Se till att alltid läsa omdömen och recensioner

De flesta internetbutiker har en plats på sin sida där kunder kan betygsätta och lämna ett omdöme. Det är där du sannolikt kommer att få den verkliga bilden av hur ett plagg faktiskt är. Självklart ska man ta alla kommentarer på nätet med en nypa salt så ta inte ett förhastat beslut enbart för att du läser en extremt kritisk eller väldigt positiv kommentar, utan fatta ett beslut på vad som verkar vara den allmänna uppfattningen.  

Granska noga vad som gäller om du vill skicka tillbaka en vara eller ångrar ditt köp

Du skulle gå på en väninnas inflyttningsfest och på ren impuls köpte du ett par nya festskor, då erbjudandet på nätet var galet bra!. Det blev en stressig tid med jobbet så festen hann du helt enkelt inte gå på och skorna glömde du totalt bort att du köpt. Så när du är inne i din garderob upptäcker du så de där skorna och tänker att du ska skicka tillbaka dessa bara för att upptäcka att ångerätten gått ut. Rätten att ångra sig och vem som står för vad när man skickar tillbaka en produkt kan skilja sig mellan ett köp från en affär och en internet butik, samt skiljer det sig åt mellan olika varor och tjänster. Så läs alltid vad som står angående detta på den hemsida du handlar ifrån för att slippa krångligheter.

Se till att du har bra koll på olika material och tyger

Känslan av ett material är lika viktigt som storleken. Det finns inget värre än att äntligen få den klänningen du har längtat efter i månader, bara för att upptäcka att tyget känns som sandpapper. Eftersom du inte kan röra tyget och ofta inte kan skilja ett tyg från ett annat enbart genom att titta på en bild, är det en bra idé att bekanta sig med de olika materialen. Gå igenom din garderob och hitta de plagg du älskar mest, liksom allt som känns kliande eller obekväma. Läs så vilka material det är på dessa kläder och använd den informationen som referenspunkt när du handlar online. Om du tagit reda på att du avskyr polyester så kan du nu undvika en otrevlig överraskning när du shoppar online genom att läsa vilka material som plaggen du tittar på är tillverkade av.

Att kunna vara flexibel är en bra egenskap när du köper saker på nätet

Var medveten om att färger du ser på en bild kan variera beroende på vilken upplösning och kvalite det är på den datorskärm eller mobil du tittar på. Sedan är det väldigt lätt att manipulera foton idag och färger kan se annorlunda ut beroende på materialet.  Så var flexibel och skicka tillbaka det du köpt i tid om du inte tycker att färgen hade just den nyans du föredrog.

Prioritera din säkerhet när du handlar på nätet

När du använder ett kreditkort för att handla online är det viktigt att vidta åtgärder för att skydda din identitet mot hackare.

Följande enkla steg hjälper dig att skydda din identitet ;

– Köp från pålitliga företag. Begränsa din online shopping till etablerade återförsäljare och undvik att handla från hemsidor som ser opålitliga ut.

– Innan du anger kreditkortsinformationen kontrollera att adressfältet börjar med just ”https” då ”s” efter http indikerar att en webbplats överför information via en säker anslutning.

– Kontrollera dina kreditkortsutlåtanden ofta under de följande två veckorna efter att du handlat något på nätet. Så att du snabbt kan vidta åtgärder såsom att spärra kortet eller reklamera uttag du själv inte gjort om dina kontouppgifter blivit stulna.

– Uppdatera dina antivirusskydd och malware program ofta för att undvika att spionprogram stjäl dina personuppgifter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *