Hur du får till en perfekt kopp kaffe

Att brygga den perfekta koppen kaffe blir en enkel uppgift bara man skådar in i kaffets mörkaste väldoftande hjärta.Det är inte svårare än att du häller rätt mängd vatten vid rätt temperatur genom det ordentligt portionerade och malda kaffet för att extrahera de bästa smakerna. Att förbättra ditt morgonkaffe kan vara enklare än du tror. Här kommer så några av de bästa tipsen för att uppnå just det målet.

Om du inte känner för att ta till dig alla de här tipsen så listar vi här först några av de bästa kaffebryggarna under säsongen 2017 och 2018

Moccamaster KB952 AO

Melitta Aroma Signature DeLuxe

Electrolux EKF7500

Så är du med så långt? bra låt oss då ta en titt på kaffebönornas innersta och komma till några av de viktigaste komponenterna att tänka på för att få en bättre kopp kaffe. Se efter vad det finns för erbjudanden hos e-handelsjätten cdon när du köper din kaffe maskin. 

1. Att hitta rätt sorts färskt kaffe

Om du ska ta din kaffeupplevelse i hemmet till nästa nivå, kommer du inte att göra det med vilket kaffe som helst. Det bästa sättet att brygga bra kaffe hemma är att börja använda stora kaffebönor. Gör lite forskning för att hitta de bästa kaffe säljarna i ditt område och köp från en butik som specialiserar sig på färskt kaffe och bönor. Se även till att kaffet du köper är nybränt. Till skillnad från vin och vissa ölsorter så förbättras inte kaffet med åldern. Det reagerar faktiskt på åldrande mer som mat: Tiden förstör inte nödvändigtvis eller gör kaffet dåligt, men dess kemiska strukturer och smakprofil försämras definitivt med tiden.

2. Håll det lufttät

Försämring av kvaliteten går snabbare när kaffe utsätts för syre, rostade bönornas värsta fiende oxidering bidrar väsentligt till smakernas nedbrytning, och det krävs inte mycket för att kaffet riskerar att bli unket. Omgivande luft innehåller 19-21 procent syre, och det tar bara 70 kubikcentimeter omgivningsluft för att orsaka så att kaffet blir unket(ett kaffepaket på 450 gram innehåller ungefär 1000 kubikcentimeter med luft). Lufttäta förpackningar som är förslutningsbara duger för det mesta, men om det tillkommit mer än bara fyra procent syre inuti förpackningen, är det bara en tidsfråga innan ditt kaffes kvalite försämras märkbart. Så om förpackningen inte har ett ”rostningsdatum” på det, bry dig inte om att köpa det du har ingen möjlighet att veta hur länge den suttit på hyllan i affären.

3. Börja brygga kaffe från bönor du malt själv

För att få den bästa kaffesmaken är bland det viktigt att köpa och mala bönor själv istället för för att köpa pulverkaffe. Även om malandet kan lägga till några extra minuter på din morgonrutin, är det värt det. Alla kaffets naturliga smaker är inkapslade i bönornas naturliga oljor, och när kaffet är malt försvinner oljorna ganska fort. Du vill ha de värdefulla oljorna i din kaffemugg och inte slösade på luften inne i ditt skafferis mystiska värld. Eftersom oljorna är det värdefulla och det mest väsentliga för en god kopp kaffe är det bästa sättet alltså att mala själv från färska bönor då oljorna och aromen avdunstar ganska snabbt.   

4. Ta hjälp av en köksvåg

Skopor, måttskedar och ögonmått är vanligtvis tillräckligt bra för att brygga en godtagbar kopp kaffe, men för en att brygga en suverän kopp är det bäst att veta kaffets exakta vikt. En våg ( såsom SOEHNLE Page Evolution silver matvåg som du kan hitta på CDON) tar bort alla gissningar och är behjälplig för att förstå och följa speciella anvisningar (till exempel ”en skopa” kan faktiskt vara 14,3 gram). Kaffet kan variera i densitet beroende på bönans storlek, ursprung, sort och sättet de rostats på, så att använda en våg är det bästa sättet att förenkla ett kaffes recept på hur det ska bryggas. En våg är också det bästa verktyget för att möjliggöra experimenterande med andelen kaffe, vatten och så vidare för att få just den perfekta koppen kaffe för din personliga smak. Så Oavsett om du vill brygga industristandarden på en del kaffe till 18 delar vatten eller verkligen väcka dina smaklökar med ett 1:13-fördelning, så blir doseringen och ditt experimenterande oändligt mycket lättare och mer framgångsrikt med en våg.

5. Förfina ditt malande av kaffebönorna

Nu när du maler dina egna bönor hemma så behöver du rätt kvarn. En riktigt bra konisk kvarn är lätt den största investeringen när du nu börjar mala och brygga ditt kaffe på en professionell nivå( ett exempel på en bra kvarn är Wilfa WSCG-2 som du kan hitta nu på CDON), men det är också den bästa investeringen du kan göra. Det finns ett antal skäl till att burr grinders slår sina konkurrerande kaffekvarnar som använder skärblad , men de viktigaste skillnaderna är att en burr grinder ger en förbättrad konsistens och är mer justerbar. En  kvarn med knivblad kan helt enkelt inte matcha en burr grinders förmåga att anpassa sitt malande av kaffet till pulver allt från espresso (mycket finmalet) till fransk press (mycket grovmalet), blir alltså bättre och enklare justerat med en burr grinder så att du kan matcha ditt malande till din bryggningsmetod för att kontinuerligt få exakt den rätta konsistensen på ditt malda kaffe. En kaffekvarn som du kan lita på producerar likvärdigt kaffepulver varje gång kan inte underskattas då det kommer ge samma kvalite varje gång. Om plånboken är liten så kan du alltid köpa en manuell kaffekvarn de kostar bara en bråkdel av priset för en automatisk och de kommer garanterat ge dig en styrketräning för dina armar på mornarna!

  1. Glöm inte den hemliga ingrediensen

Den viktigaste ingrediensen i en högkvalitativ kopp kaffe är också kanske den mest förbisedda komponenten nämligen vattnet. Varmvatten är ett super lösningsmedel som extraherar smaker och oljor ur kaffet. Medan dessa smaker och oljor är avgörande står de bara för 1,25 procent av vad som finns i din morgonkopp. Med andra ord är en ordentligt extraherad kopp kaffe 98,75 procent vatten, så om det vatten du brygger med inte är bra, blir inte ditt kaffe det heller. Om ditt kranvatten har lukt eller smak av klor, kalk eller rost, kommer ditt kaffe också få en viss smak av detta. Använd då istället enbart renat vatten (eller så nära renat som du kan komma, även om du bara använder flaskvatten eller ett Brita-filter). Om du undrar hur rent ditt kranvatten är så investera i en TDS-mätare(du kan hitta en bra TDS mätare på t.ex. CDON), som är ett relativt prisvärt verktyg som mäter vattnets renhet. Men använd inte destillerat vatten för ttan några mineraler kommer ditt kaffe att smaka ganska lite.

7. Rätt temperatur är viktigt

Det är lite olika beroende på vad för kaffebryggare man använder men en tumregel brukar vara att temperaturen ska vara mellan 92-96 grader för att alla aromer ska komma fram.

8. Kyl ner kaffefiltret

Testa att ha dina filter i kylskåpet innan användning eller fukta filtret försiktigt med kallt vatten så försvinner en del av de skarpare smakerna och kaffet blir mer runt och fint för dina smaksinnen.

  1. Ge dina bönor ett bra hem

Har du lagrat ditt kaffe i kylskåp eller frys? ta ut det! Kaffe ska alltid förvaras i en ogenomskinligt, lufttätt glas eller keramikbehållare. Kaffet ska förvaras på ett mörkt och kallt ställe, men lagras det i kylen eller frysen så kommer den konstanta frysnings/upptinings-cykeln när du tar ut ditt kaffe och lägger tillbaka det, medföra att det uppstår fukt inuti förpackningen. Vilket kommer leda till att kvaliteten försämras. Om du alltså förvarar kaffet i en lufttät keramik burk på köksbordet eller i skafferiet så kommer ditt kaffe att hålla längre.

Kupongerna önskar dig lycka till när du handlar med rabatterbjudanden på nätet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *