Passa på att se filmen Lady Bird till lägre pris med hjälp av rabattkoder

Lady Bird (Saoirse Ronan) är en förälskad 17 åring med fötterna på gränsen till vuxenlivet. Likt så många tonåringar måste hon helt enkelt överleva vänskapens fallgropar, den första kärlek och hennes förhållande till sin mamma (Laurie Metcalf) innan hon lämnar college och så kan börja leva sitt liv på riktigt. ”Jag önskar att jag kunde uppleva något på riktigt” suckar den 17 årige Christine McPherson, frustrerad och uttråkad i hennes katolska gymnasium i en liten stad i Sacramento, eller som hon förtvivlat kallar det, ”Midwest of California”. Hon drömmer om att gå till en konsthögskola på östkusten men hennes familj har i verkligheten enbart råd med den lokala högskolan, vilket är ett faktum som hennes arbetslösa pappa Larry (Letts) skäms över och lider med Christine över detta i tysthet. Så slår hon sina klackar mot dörren markerad flykt medan hennes band till föräldrarna fortsätter att lossna och tunnas ut. Hon insisterar på att alla kallar henne ”Lady Bird” (hennes självdeklarerade förnamn ”som getts till mig av mig”) och så fortsätter hon att behandla sina föräldrar, bror, vänner och lärare med ett narcissistiskt beteende som enbart en 17 åring kan porträttera.

Vad filmen vill berätta

Filmens hjärta ligger inte så mycket i förhållandet mellan Lady Bird och hennes mamma Marion (Metcalf i karriärens bästa prestanda), men i utrymmet som uppstår mellan dem. Ett utrymme som visar sig på flera olika sätt och som skiftar i sin natur allt från mörkt, hysteriskt humoristiskt, rått, grymt och ömt. Få filmer har så exakt petat hål på den sköra huden som är förhållandet mellan en mor och hennes dotter och visa allt det som finns under ytan, samtidigt som man ser hur såren bildas och fördjupas. Stämningen och den genomgående tonen i filmen börjar i filmens första scen när oförmögen att formulera sig under ett gräl om college, så slänger sig Lady Bird tillslut ut ur sin mammas bil  medan den rullar i full fart istället för att fortsätta argumentera på ett vuxet sätt. Söker du efter cdon rabattkod 100 kr i sökrutan hos oss på Kupongerna kan du ha turen att hitta ett bra erbjudande som passar till filmer.

Dra nytta av en rabattkod från CDON

Förutom detta så tar filmen upp annat som ofta centreras kring en tonårings liv såsom den efterlängtade förlusten av oskulden  (”Jag var på topp! Vem fan är översta första gången?” Utbrister Lady Bird i ett minnesvärt replik utbyte), uppbrottet med sin första pojkvän (Hedges), Förälskelsen i den coola killen Chalamet), uppbrottet med sin bästa vän (spelas vackert av Beanie Feldstein) och medan allt detta är helt typiska tonårs ritualer, berättar författar regissören Greta Gerwig dem alla på ett sätt som är allt annat än typiskt eller vanligt..

Manusförfattarens vision

Gervigs unika talang för att skapa en rik känslomässig värld, särskilt för unga kvinnor, är tydlig, hon skrev den exceptionella Frances Ha och Mistress America och du kan se, känna, höra hennes avtryck i varje andetag av filmen, som är hennes första soloprojekt och ett som hon själv uttryckt det ett kärleksbrev till hennes hemstad. Det är smärtsamt roligt, smärtsamt vackert, glatt och inte ett dugg cynisk, med utsökta skrattretande delar som sys in i filmens olika delar (och ja den här filmen är verkligen rolig). Det är detaljerna som gör att det här inte blir till det gamla vanliga tonårs dramat, inte heller hänger det på att besvara en enda specifik fråga eller skildra en speciell moralisk ståndpunkt eller ett specifikt ögonblick. Det handlar snarare om de tiotals, hundratals, tusentals små stunder som ibland kan komma att betyda allt och som ibland visar sig ha mycket liten betydelse för livets tillvaro. Stunderna som formar oss in i oss själva, det som kommer att definiera oss som människor in i vuxenlivet.

Författare och skådespelarens karaktärisering av en tjej i tonåren

Skickligheten i både Gervigs berättar konst och Saoirse Ronans karaktärisering av sin roll gör så att Lady Bird aldrig förlorar det som gör att vi känner igen oss i karaktären . Hennes känslor och beteende blir trovärdiga och samtidigt som hennes arrogans är balanserad av självkritik med med ett stort hav av charm. Du känner att hon fortfarande väntar på att hennes liv ska ta sin början, fortfarande försöker hitta vem hon borde vara, rädd för att vara en medelklass tjej med genomsnittliga betyg och ett genomsnittligt liv. Men vad hon inte inser är att hon redan är den hon är tänkt att vara. Så en dag när smärtan och allt det andra som tonåren bär med sig så kommer hon att ta sig ur det med varma minnen, en känsla av under och de lärdomar hon tagit från sina upplevelser. En komedi-historia som ingen annan, Lady Bird är smart, känslomässig, rolig och helt originell. Sällan har en direktörs debut varit så rak på sak, så fokuserad och så känsloväckande.

Kupongerna önskar dig lycka till när du handlar med rabatterbjudanden på nätet.

/Teamet på Kupongerna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *