Juicemaskin – Att tänka på innan man köper en maskin

juicemaskin

Om en juice är bra eller inte är en fråga om smak. Eftersom konsistensen inte bör vara ett problem när man gör juice om inte nu någonting har gått hemskt fel, är alltså smakbalans det viktiga för att skapa härliga juicer.  Att göra sina egna joice med de färska råvaror du själv väljer ger dig fullständig kontroll över hur du vill att det ska smaka och du finner den perfekta blandningen genom att experimentera och öva men det finns några vägledande principer som kan hjälpa dig på traven. Innan vi ens sätter igång så kommer här en liten beskrivning gällande juice maskinerna.

Köp en råsaftcentrifug på nätet till lägre pris

En råsaftscentrifug kan producera juice från alla typer av frukter och grönsaker både snabbt och enkelt, så vill du snabbt ha ett färskt glas med juice till frukosten så är den klar på bara några minuter. Den klarar av stora mängder med frukt samtidigt och kan framställa juicer, allt ifrån rödbetor, till äpplen, apelsiner och kiwi funkar utmärkt.  Här framställs juicen genom att frukt och grönt centrifugeras och där fibrerna separeras från slutprodukten genom en sil och blir till en ganska len juice beroende på vad du haft i. Här är det små knivar som trasar sönder frukten i flera tusen varv per minut och sedan slungar ut juicen. Köp t.ex. Philips HR1836 hos cdon. Ibland finns cash-erbjudanden som ”CDON rabattkod 50 kr” eller liknande. Gå till cdon’s rabattkodsida hos kupongerna för att se efter vilken rabatt du kan hitta.

Slow juicer, ett alternativ till råsaftcentrifug när du vill nyttja din rabatt

En slow juicer pressar långsamt ut juice ur all typ av frukt och grönt och nötter men lämpar sig särskilt bra att använda när man ska få fram saft ur gröna blad och örter. Slow juice framställer juice genom att frukten krossas och sedan mycket långsamt pressas genom en  sil med mycket små hål. Maskinen har inga knivar utan en presskruv som snurrar mellan 40-80 varv per minut. På så sätt får du ut en lite tjockare och fiberrik juice. 

  1. En enkel formel för att göra god juice

En riktigt bra juice innehåller ofta följande: något sött, något surt, något som ger mycket vätska(vilket ger mycket juice för sin storlek), något jordigt, och kanske något örtartad eller kryddigt. Jordnära smaker inkluderar rotgrönsaker och grönsaker som, spenat. Med en generell formel som denna är variationerna oändliga; men här är några förslag på ingredienser från varje kategori.

Söt: Äpplen, päron, vindruvor, meloner, ananas, apelsiner, kiwi, mango, bär, vindruvor

Surt: Citroner,clementiner, limes

Jordigt:Rötter: Betor, morötter, rovor, persilja

Grönsaker: Spenat, sallad, arugula, senaps grönsaker, gröna betor, maskros, broccoli

Örter: Basilika, persilja, koriander, mint. 

För att få mycket vätska: Gurkor, selleri, fänkål, tomater, meloner. 

Starka kryddor: chili, pepperoni(men om du använder starka kryddor så gör det sparsamt annars kan det skära sig i smaken)

  1. Mixa i sådant i juicen som du även skulle vilja äta i samma mix

Det kanske låter som enbart sunt förnuft men av någon anledning tycker många människor att det verkar svårt att få till en bra juice. Tänk isåfall att om din frukt eller grönsakssallad smakar gott så är chanserna ganska stora för att den kombination du använt även kommer ge en välsmakande juice. Se bara till att du troligtvis måste ändra på mängderna av det du använder och att du lägger till en ingrediens som ger mycket vätska såsom apelsiner eller gurkor så att konsistensen blir bättre och så att mängden juice blir större.   

  1. Provsmaka under tiden och justera därefter

Precis som med en soppa eller en gryta, har du flexibilitet att lägga till och justera när du gör juice. Rör upp saften du har och smaka av. Behöver du lite mer citron? Ge järnet. Eller balansera för mycket citron med en extra bit av äpple. Allt kommer lösa sig.

  1. Att skala eller inte skalla, det är frågan?

I många fall så kan du låta skalet vara kvar på det du ska använda även skalet på en ananas kan fungera i en tillräckligt bra juice mixer.  Tänk bara på att du köpt sådant som odlats med ekologiska metoder för att undvika att få med besprutning ämnen och annat som kan vara kvar i skalet.  Några undantag.

  1. Tänk på att färgen har en betydelse för upplevelsen

Hur maten ser ut påverkar vår uppfattning av hur det smakar, det samma gäller även lika mycket när det kommer till juicer(och smoothies). Så se till att din juice inte blir grå eller brun om du nu inte tycker om det groteska eller lurar dig själv till att det är nyttigare av någon anledning. Använd huvudet när du mixar ingredienserna i t.ex. en grönsaksjuice så använd äpplen och päron om du vill ha lite extra sötma och de kommer inte förstöra den gröna hälsosamma färgen.

  1. Få ut så mycket juice som möjligt

Du kan maximera hur mycket saft du får från dina ingredienser genom att välja i vilken ordning du har i ingredienserna samt vilken hastighet du kör dem i maskinen. Bladgrönsaker och örter kommer att ge mycket bättre juice om du rulla ihop dem innan du lägger i dem i maskinen samt packar dem tätt så de inte bara far runt i maskinen, samt att du placerar dem mellan några hårdare varor såsom äpplen eller gurkor. Se sedan till att använda ett lätt tryck och kör flera omgångar. När det gäller alla mjukare ingredienser så använd alltid långsammare hastighet. Sist men inte minst så har du använt flera varor som inte har så mycket vätska så lägg till sådant som apelsiner eller gurkor för att få så mycket juice som möjligt plus att det kommer hjälpa till att lösgöra sådant som fastnat på behållarens väggar i maskinen.

/Teamet på Kupongerna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *