Se det storslagna äventyret den 12:e mannen – Få lägre pris med en rabattkod

Ett upprivande och inpaktfult äventyr den 12: e mannen återger historien om Jan Baalsrud, den enda överlevaren efter ett allierat sabotage uppdrag mot nazisterna i det ockuperade Norge. Sårad, jagad och ofta nära döden var hans långa men slutligen framgångsrika flykt till Sverige redan dramatiserad på skärmen i 1957s ”Nio Liv”, en Oscarsnominerad film som anses vara en av de största norska filmerna någonsin. (Mer nyligen var historien också föremål för den dokumentära miniserien ”I Jan Baalsruds fotspår”.). Man kanske inte automatiskt sätter sina förväntningarna så högt för en ny version framställd av Harald Zwart, som har gjort några stora hits både (komedi ”Long Flat Balls” och dess efterföljare) och internationella (”Karate Kid” remake) samt några andra såsom (”Pink Panther 2”, ”The Mortal Instruments: City of Bones”). Men den 12:e mannen är en av de största filmerna på länge som baseras på verkliga händelser.

En storslagen sann historia om mänsklig strävan och strid

Redan i början av filmen får man se en rubrik som konstaterar att ”De mest otroliga händelserna i denna historia är de som faktiskt ägde rum”, som båda ger utrymme för att skapa film dramatik och förbereder en för att acceptera en berättelse om allvarlig fara ibland så extrem att det ter sig högst overkligt. Baalsrud var en mycket berest kartograf som flydde sin födelseland Norge efter att ha kämpat under den första tyska invasionen och hamnade sedan så småningom i Storbritannien för att träna med en grupp av soldater där. I början av 1943 tog ett dussin av dem en båt tungt lastad med sprängämnen tillbaka till sitt hemland med avsikt att spränga nazistiska flygfält. Upptäckta innan de nått sin destination, var de tvungna att sänka sitt skepp och dess gods och blev så beskjutna av fienden när de simmade i land i frysande vatten.

För att dra nytta av rabatterat pris på den här filmen, sök på ”cdon rabattkod” sökrutan på Kupongerna och hitta ditt erbjudande.

Bara Baalsrud (spelad här av Thomas Gullestad) lyckades undfly fångenskap, trots att de hade blivit skjuten i foten och förlorat ena skon. Hans flykt till säkerhet förblir nästan bortom gränserna för mänsklig uthållighet: Han lyckades inte bara framgångsrikt jecka en omfattande nazistisk mansjakt, han spenderade mer än två månader i ett arktiskt vinterlandskap som han vandra över till fots, med båt, skidor och släde, samtidigt som han kämpar mot snöstormar, svälten och sjukdom. De bland hans kamrater som inte torterades till döds avrättades. Baalsruds ensamma uthållighet gjorde honom till en populär hjälte bland det norska motståndet, även under hand ensamma färd. Således finner han landsbygds invånare redo att hjälpa honom när han snubblar in på isolerade bondgårdar trots att sådana handlingar om de kommer fram kan innebära att de dödas av ockupanterna.

Skådespelarnas bedrifter både utanför och i filmen

Medan mycket av filmen naturligtvis domineras av huvudpersonens solo strid för överlevnad så är filmens känslomässiga kärna bestående av hans samspel med civila som återkommande räddar hans liv .Dessa personers, mod och självuppoffring är verkligen rörande, vilket framgår tydligt av två nyckelpersoner som spelas av Mads Sjogard Pettersen och Marie Blokhus. Gullestad, som enligt uppgift förlorade mer än 13 kilo inom åtta veckor för att kunna förmedla på ett tydligt sätt hans karaktärs vedermödor, vilket han mycket skickligt lyckas med både porträtteringen av den fysiska såväl som psykiska påfrestningen som karaktären genomlider. Det är desto mer imponerande med tanke på att detta är hans första huvudroll. Hittills har han varit en norsk tv personlighet och medlem av pop hiphop gruppen Klovner i Kamp.

Både det visuella och ljudet är imponerande

Den 12: e mannen är också förstklassig i tekniska och designaspekter, med ofta spektakulär widescreen fotografering av Geir Hartly Andreassen (även DP på ​​”Kon-Tiki” samt flera av Zwarts tidigare egenskaper) och en mycket bra filmmusik av Christophe Vink.

Kupongerna önskar dig lycka till när du handlar med rabatterbjudanden på nätet.

/Teamet på Kupongerna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *