4 st anledningar till att gå med i Unionen

Nu, mer än någonsin, är det en passade tid att gå med i en fackförening. Unionen är Sveriges största fackförbund som riktar sig till tjänstemän (både kvinnor och män såklart) och egenföretagare och studenter. Unionen tar inte hänsyn till om du har en högskoleutbildning eller inte, som många andra fackföreningar gör.

I den här artikeln kommer jag dela med mig av anledningar till varför jag tycker du ska gå med i Unionen. Vi kommer också titta på Unionens a kassa (akassa), unionen student och hur du enklast kommer i kontakt med Unionen och blir medlem.

Fyra anledningar till varför du borde gå facket och Unionen

Oavsett om du är student, anställd eller egenföretagare är det nästa alltid ett bra beslut att gå med i facket. Unionen är Sveriges största fackförbund och därför ett mycket bra alternativt.

Det finns flera anledningar till varför du borde gå med i facket, ett medlemskap i en fackförening ger en trygghet för dig som anställd. Om en situation skulle uppstå där en konflikt uppstår med din arbetsgivare kan facket vara den som hjälper dig med både rådgivning, representation och legal hjälp.

  1. Tillgång till A-kassa En av de stora fördelarna med att gå med Unionen är att du får tillgång till A-kassa. A-kassan kallas den funktion som hanterar utbetalningar av ersättningsstöd vid arbetslöshet. Genom medlemskap i A-kassa kan du känna dig trygg med att du har tillräckligt med pengar för att klara vardagen för dig och din familj, även om du skulle bli av med ditt arbete. Ersättningen du kan förvänta dig baseras på din lön och du kan få 80% upp till 25 025 kr därefter minskar ersättning för arbetslöshet i en procentuell trappa. Om du tjänar mer än 25 025 kronor kan du komplettera din a-kassa genom att teckna en inkomstförsäkring. Genom den föräskningen kan du behålla större delen av din lön om du blir utan arbete.
  2. Hjälp med ditt CV
    Som medlem i Unionen ingår hjälp med att skriva CV. De granskar ditt CV och ger dig input och tips på hur du kan förbättra och vässa din ansökan.
  3. Juridisk rådgivning och stöd Om du hamnar i konflikt med arbetsgivaren eller vill få juridiskt stöd har Unionen anställda som hjälper dig. När jag sommarjobbade under mina studietider tog jag hjälp av en jurist på Unionen, min dåvarande arbetsgivare ställde orimliga kvar på mig och jag kände mig oförmögen att hantera det själv. Jag fick då assistans från Unionen och problemet löste sig. Det är någon jag kommer vara evigt tacksam för!
  4. Stöd vid löneförhandling Unionen har flera bra verktyg som hjälper dig förhandla och jämföra din lön. Med rätt insikter och förhandlningtaktik kan du verkligen förändra din lön till det bättre. Ett par procent på din lön gör verkligen skillnad. Unionen kan hjälpa dig att komma till nästa lönenivå. Se deras jämförelse sida här som är öppen för både medlemmar tillika icke medlemmar.

Unionen som anställd

Om du är anställd, alltså tjänsteman, finns det flera goda anledning till varför du borde gå med i Unionen. Som anställd får du hjälp med rådgivning och juridisk hjälp. Det kan handla om att att stötta vid en löneförhandling, karriärsval eller vid en eventuell tvist med din arbetsgivare har Unionen jurister som kan hjälpa dig i tvisten och förhandlingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.